Vier Husemer biggen bij De Groene Oase

Publicatiedatum: 12 april 2022

Vanaf afgelopen week scharrelen er vier Husumer biggen rond. Ze worden ingezet als vernieuwende landdbouwmethode voor het ploegen van de grond van het Voedselbos De Groene Oase.

De vrijwilligers hebben de afgelopen weken hard gewerkt om een vijfsterren verblijf voor ze te maken. De varkens zullen worden ingezet als mini-landbouwmachientjes voor wroetklussen. Initiatiefneemster Inge: ‘Bij ons mogen de varkens van een zo natuurlijk mogelijk leven genieten. Dat houdt in dat de varkens onbeperkt de mogelijkheid hebben om buiten in de grond te wroeten, in de wei kunnen luieren en in de modder mogen rollen.’

Inge: ‘Met hun wroetneuzen ploegen ze een akker om zodat er niet geploegd hoeft te worden met zware landbouwmachines. Wij van de Groene Oase willen graag laten zien dat het anders kan. Hoe mooi is het dat wij deze dieren een mooi leven kunnen bieden en dat zij ons tegelijkertijd helpen om de enorme bramenstruiken onder controle te krijgen. In het midden gedeelte van het zuidelijk deel laten we de bramen staan. Op de omwoelde grond kunnen we nog meer bomen en stuiken planten wat zorgt voor nog meer diversiteit, maar het is natuurlijk ook reuze gezellig! Varkens zijn namelijk unieke wezens. Ze zijn gevoelig, slim, lief en teder, maar ook ruw en een beetje lomp. Wij hebben gekozen voor een het ras dat goed aaibaar is zodat de varkens ook een sociale functie kunnen vervullen. Husumer varkens zijn roodbont gekleurd met een witte streep in het midden. De Husumer zeugen kunnen 250 tot 300 kilo worden en beren kunnen zelfs 350 kilo wegen.’

GEZOCHT: ENTHOUSIASTE VARKENSHOEDERS!
De Groene Oase is op zoek naar vrijwilligers voor de dagelijkse verzorging, vooral in de weekenden waarbij je kunt denken aan de volgende taken: het controleren van de omheining, het nachtverblijf voorzien van stro, de varkens bijvoeren met brokken, zorgen dat de waterbak gevuld is en natuurlijk: knuffelen en spelen met de varkens!

Ben je enthousiast en wil je helpen?
Het voeren gebeurt tussen 9 en 10 uur en tussen 15 en 17 uur. Maar De Groene Oase is ook op zoek naar mensen die bijvoorbeeld voedsel voor de varkens willen doneren, zoals fruit en groenten.
Aanmelden kan via info@degroeneoase.eu

Bekijk degroeneoase.eu voor meer informatie.  

Leuk om te weten:
De varkens worden beheerd door Boer Bernie (de Weerd) die in Recreatieschap Geestmerambacht ook zijn runderen heeft staan voor het natuurlijk beheer van het landschap. 


Meer nieuws