Noord-Hollandse natuur- en recreatiegebieden vragen aandacht voor bezoekregels

Publicatiedatum: 28 mei 2020

Een bezoek aan natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland is populair sinds de coronamaatregelen.

Hoewel de provincie Noord-Holland en de beheerders zien dat dit het belang van de gebieden voor de inwoners onderstreept, zitten er inmiddels ook schaduwkanten aan de toegenomen interesse. Met het mooie pinksterweekend voor de deur, roepen de provincie en de beheerders bezoekers op zich te houden aan de bezoekersregels.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Nu iedereen meer aan huis gebonden is, worden de prachtige gebieden in onze provincie door nieuwe groepen ontdekt. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar de boa’s in deze gebieden lopen tegen steeds meer zwerfafval, loslopende honden en geluidsoverlast en andere overlast aan. Daarnaast merken zij dat boten te snel varen door de wateren in deze gebieden waardoor nesten van watervogels losraken van de wal en kuikens doodgaan.”

Houd het netjes
Om broedende vogels niet te storen en de natuur te beschermen is in deze maanden niet zomaar alles toegestaan. Bovenop de geldende coronamaatregelen zoals het houden van afstand en een verbod op samenscholing, moeten honden aan de lijn, er mag niet buiten de aangegeven paden gewandeld of gefietst worden en is open vuur verboden. Specifiek voor de recreatiegebieden geldt dat toiletten voorlopig gesloten blijven en ook de horecavoorzieningen nog niet toegankelijk zijn. Bezoekers dienen zich daarvan bewust te zijn bij het plannen van een bezoek. Uiteraard hoort daar ook bij dat afval in de prullenbak gaat of mee naar huis wordt genomen. Zo houden we het samen netjes en blijft een bezoek aan de natuur- en recreatiegebieden voor iedereen een prettig uitstapje in deze tijd.


Meer nieuws