Natuur - Voorbereiding op de winter

Publicatiedatum: 6 oktober 2021

De herfst is de tijd dat veel dieren, zoals gaaien en muizen, hun voedselvoorraden gaan aanleggen om een eventuele barre winter door te komen.

Deze dieren gaan niet in winterslaap en moeten de hele winter blijven eten. We nemen deze keer de gaai onder de loep.

Van top tot teen
Gaaien (ook wel Vlaamse gaaien) zijn kleurrijke vogels. Hun lichaam is voor het grootste deel roze-bruin. Bovenop zijn kop is hij witachtig met donkere streepjes. Zijn vleugels zijn prachtig blauw, zwart en wit en zijn start is zwart. Ze zijn ongeveer 35 cm groot en wegen 140 – 190 gram.

Gaaien zoeken eikels
Gaaien zijn nu druk in de weer met het zoeken naar eikels op de grond of ze pikken ze uit de bomen. Ze verstoppen ze op een speciale plek. Je kunt gaaien zien overvliegen met een eikel in hun snavel. Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe dat kleine eikenboompje in je tuin terecht is gekomen? Dat komt vast doordat een gaai een eikeltje liet vallen. Ook vergeten ze soms waar ze hun voorraad hebben. Daar ontkiemt later een heel nieuw eikenbosje. Zo helpt een dier ongemerkt weer een boom met het verspreiden van eikeltjes.

2021 Vlaamse gaai 2 // vlaamse_gaai_-_klein.jpg (32 K)

Voedsel voor de winter – goede tijden, slechte tijden
Acht jaren op een rij groeiden er heel veel eikels en beukennootjes aan de bomen. Zulke rijke jaren noem je “mastjaren”. De dieren die eikels en andere nootjes eten, profiteren daarvan. Het ziet er naar uit dat 2021 geen mastjaar wordt door het koude en natte voorjaar. Er zullen dus deze winter - en zeker bij kou - meer dieren sterven door gebrek aan voedsel. Dit is een natuurlijk proces waarbij de sterkste dieren overblijven (survival of the fittest).

Hele dierenketen getroffen
Maar het blijft niet alleen bij sterfte onder dieren die nootjes eten, zoals muizen. Ook de dieren die muizen op het menu hebben, zoals uilen, reigers, marterachtigen en roofvogels, krijgen het dan moeilijk. In de natuur is dus goed zichtbaar hoe alles met elkaar samenhangt. Geen enkel dier (en mens) leeft op zichzelf.

Maak eens een mooie boswandeling, geniet van de herfstkleuren. Zie je een gaai? Kijk dan eens of hij een eikeltje in zijn snavel heeft.


Meer nieuws