Januari wandeling door Kleimeer

Publicatiedatum: 4 februari 2020

Zondag 19 januari begeleidden Joke en Theodora van het IVN de eerste van een reeks natuurwandeling door de Kleimeer. Joke schreef hier een blog over.

Zondag 19 januari was voor ons, twee gidsen van IVN Noord-Kennemerland, een spannende dag.
Vanwege het 40 jarig bestaan van het recreatieschap Geestmerambacht mochten  we de eerste maandelijkse wandeling verzorgen in het uitbreidingsgebied Kleimeer. “Ervaren gidsen” stond er in het persbericht.

Maar Theodora en ik  zijn nog maar net droog achter onze oren als het gaat om het begeleiden van een wandeling én deze wandeling is voor ons helemaal nieuw. Dank zij het goede weer (na een hele week regen)  en de PR via krantjes, radio en social media, waren  er 33 mensen present die mee wilden wandelen. Veel mensen hadden van te voren bericht gekregen dat de wandeling was volgeboekt. 

De dag voorafgaand aan een wandeling, moet je als gids altijd even “voorlopen”. Zo kun je alvast zien over welke onderwerpen je iets kunt vertellen. Ook kun je dan nog inspelen op onvoorziene omstandigheden. Zo waren we van plan om over de Kleimeerdijk te lopen en die bleek prima begaanbaar. Maar aan het eind was er een modderplek waar we letterlijk en figuurlijk niet omheen konden. Om niet onderuit te gaan, had je daar echt de hulp van elkaar nodig. Dat kan juist erg leuk en avontuurlijk zijn, maar als je voorop loopt met een grote groep mensen onder je hoede, dan wil je echt niet dat er deelnemers languit in de prut vallen.

De zon zorgde voor prachtig strijklicht op het water en het riet, beter weer kon het niet zijn voor een vroege wandeling in de winter.

Mensen waren vooral verrast toen ze het struingebied ten zuiden van de Nauertogt ontdekten. ”Ik wist niet dat je hier kunt wandelen; kun je echt een rondje lopen hier en waar kom je dan uit?” We vertelden, samen met de beheerder Johan de Jong, dat je, als het water hier wat hoger staat, een echt avontuurlijk paadje kunt volgen met vlonder, trekpontje en loopbruggetje. Een belofte voor de volgende wandelingen!

Aan het begin vertelden we over de sluisdeur die in een zijtak van de Saskevaart zat en nu is gebruikt in een mooi kunstwerk. Mollen maken ook mooie kunstwerken, vertelden we verder. We bekeken ze uitvoerig langs het fietspad. Slechts één mol, had die gangen gegraven. Een blauwe reiger poseerde op een meerpaal voor de foto.

blauwe reiger  // blauwe_reiger.jpg (45 K)

Normaal gesproken loop ik ook foto’s te maken, maar gidsen en fotograferen gaat niet goed samen. Ik was dus blij dat een van de deelnemers enkele kiekjes beschikbaar wilde stellen.

We hebben verteld over de kleur van de veren van het mannetje wilde eend, de kuifeend en de wintertaling. Over het eksternest bij het startpunt. Met een loepje keken we naar de piepkleine vrouwelijke bloemetjes van de hazelaar.

Wát we precies hebben verteld,  ga ik hier niet verklappen. Het komt vast nog wel eens tijdens een volgende wandeling aan bod. Daarvoor moet je echt de volgende keer mee gaan!

De volgende wandeling is op zondag 16 februari om 10 uur vanaf de parkeerplaats Vlasgat.
Je moet je wel  even van te voren aanmelden via jokepruis@gmail.com, want vol=vol! Ter gelegenheid van 40 jaar Geestmerambacht is de wandeling gratis.

Joke Pruis
Natuurgids IVN

Foto’s: Annemiek Altena


Meer nieuws