Hooikoorts in de winter

Publicatiedatum: 24 januari 2022

Het kán. In de koudste maanden van het jaar komen de eerste bomen en struiken in al bloei.

Grote gele katjes komen in januari al tevoorschijn en verspreiden een paar weken later grote wolken stuifmeel, waarvoor je flink allergisch kunt zijn.

Kenmerken van de struik

De hazelaar is dus in de winter goed te herkennen aan deze gele katjes. Aan de struik zitten zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Het katje is de mannelijke bloem, maar als je heel goed kijkt, zie je langs de takken ook kleine rode speldenprikjes: de vrouwelijke bloemetjes. Je hebt een loepje nodig om te kunnen zien hoe mooi ze zijn. Als het stuifmeel van de mannen klaar is, zijn inmiddels de vrouwelijke bloemetjes open gegaan. Precies op elkaar afgestemd. Ander kenmerk, voordat het blad verschijnt, is de groeiwijze: er is niet één stam, maar talrijke stammetjes die zich direct vanaf de grond oprichten. Het geheel kan zo’n 6 meter hoog worden. Na de bloei komt het blad pas tevoorschijn en in de herfst zit de struik vol lekkere hazelnoten (op de plek waar de vrouwelijke bloemetjes zaten) De wilde struik die je in de recreatiegebieden kan tegenkomen geeft wat kleinere noten dan de gekweekte hazelaar, maar de smaak is er niet minder om.

Verspreiding

Hazelnoten worden gegeten door muizen en gaaien, die voorraden aanleggen. Als zo’n plek vergeten wordt, of een gaai laat een noot vallen, dan kan daar weer een nieuwe struik uit groeien. Maar het duurt wel tien jaar voordat er nieuwe hazelnoten aan de struik verschijnen! Ook verspreidt de struik zich door weer een extra stammetje aan te maken (worteluitloper)

Zoek eens een bloeiende hazelaar op tijdens je wandeling en kijk of je tussen al die mannelijke overvloed de bescheiden vrouwen kunt ontdekken!


Meer nieuws