Het zwemseizoen is begonnen

Publicatiedatum: 1 mei 2024

Ben je van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Kies dan voor één van de officieel aangewezen zwembaaien of strandjes in Geestmerambacht of Park van Luna om veilig te zwemmen.

In Nederland loopt het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode laat de provincie Noord-Holland de officieel aangewezen zwemwaterlocaties controleren op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Hier kan je veilig zwemmen totdat er op de borden staat dat de waterkwaliteit onvoldoende is. Let dus bij elk bezoek goed op of er op dat moment een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zwemverbod geldt.

Wat zijn officiële zwemlocaties?
De officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan de grote lichtblauwe informatieborden. Binnen de ballenlijn is het water vaak niet dieper dan 1.40 meter. Officieel aangewezen zwemplekken worden regelmatig gecontroleerd. Alleen als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is dan wordt dit aangegeven op een bord onder het algemene informatiebord dat op de zwemlocaties staat. Deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. De website www.zwemwater.nl of de app Zwemwater geeft een actueel overzicht van de waterkwaliteit per locatie.

Altijd wel een plek om te zwemmen
Is er een locatie waar zwemmen wordt afgeraden, dan zijn er gelukkig nog voldoende andere locaties over in de recreatiegebieden waar je wel veilig kan zwemmen.

Geen toezicht op zwemmers
Bij de zwembaaien en de strandjes is geen toezicht aanwezig voor zwemmers. Let daarom goed op jezelf en op de kinderen.

Zwemmen in open water niet zonder risico!
Buiten de officieel aangewezen zwemlocaties ontbreekt het inzicht in de veiligheidssituatie en wordt zwemmen daarom afgeraden. Naast het feit dat er geen controles plaatsvinden, kunnen er gevaren zijn die je vooraf niet goed kunt inschatten. Veel recreatieplassen zijn afgegraven en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Onderkoeling en kramp liggen op de loer. Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen.

Brug- of steigerspringen
Van een brug springen is niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens verboden. Stel dat er onverwachts een boot aan komt. Je kan ook beter niet van de kant, een steiger of een boot springen want stel de bodem toch iets minder diep is, of er ligt een scherp voorwerp in het water. Dat kan zorgen voor ernstige verwondingen, doe het dus niet. Veilig zwemmen heb je zelf in de hand. 

Beheer en onderhoud in het zwemseizoen

  • De zonneweides worden weer wekelijks gemaaid
  • Toiletgebouwen zijn weer geopend op de zwemlocaties.
  • Stranden worden geëgaliseerd en bijgehouden.
  • De schoonmaakploegen doen hun uiterste best om de strandjes en ligweides schoon te houden. Je kunt ook een steentje bijdragen door afval in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien. Op drukke zomerse dagen kunnen afvalbakken snel vol raken, gooi het afval weg in een afvalbak iets verderop of neem het mee naar huis. Op deze manier houden we het gebied schoon!

Meer nieuws