Aan de wandel in februari

Publicatiedatum: 20 februari 2020

Met een bezoek aan de ransuilen.

Op zondag 16 februari werd storm Dennis verwacht. Zo’n weersverwachting is altijd een moment om even stil te staan bij de beslissing om de wandeling eventueel niet door te laten gaan. Maar het moet wel heel slecht weer zijn wil een IVN wandeling worden afgezegd. Tot nu toe is dat in Geestmerambacht slechts één keer gebeurd wegens een dreigende onweersbui. Er hadden zich voor deze wandeling 12 mensen aangemeld en daarvan waren toch 9 doordouwers bij het startpunt aanwezig. Dik ingepakt met sjaals, mutsen en stevige wandelschoenen. Aan de temperatuur lag het niet. Het was de warmste 16 februari ooit. Maar ja, die wind…

Toch was de wandeling, waarbij we zoveel mogelijk de luwte opzochten, erg de moeite waard. Met gidsen Emerens en Annemarie voorop hebben we een bezoek gebracht aan de ransuilen, die zich goed lieten zien, stevig tegen de stam van de gevaarlijk zwiepende wilgen gedrukt. Over wilgen gesproken… er staan in Geestmerambacht veel imposante exemplaren met dikke laag vertakte stammen, een oase voor veel plantaardig en dierlijk leven tussen en op de schors. Een wilg is voor biodiversiteit een topper! De hoge temperatuur zorgde voor bloeiend fluitenkruid en klein hoefblad.

Genoeg te zien, troepen sijsjes vlogen van boom naar boom. Ze zijn gek op de zaadjes van de els (elzenpropjes) Alles wat ze op de grond morsen wordt weer door vinken opgegeten.

Langzaam begon het wat te regenen. We hadden er om die reden flink de pas in en daardoor waren we na een uur weer bij het startpunt. Enkele deelnemers gaven aan dat ze blij waren dat ze de uilen hadden gezien en dat ze het leuk vonden weer wat natuurweetjes van ons te hebben gehoord.

De volgende wandeling is op 15 maart, opgave verplicht via jokepruis@gmail.com. Start 10 uur bij P Vlasgat.

Joke Pruis

Natuurgids


Meer nieuws