Heerlijk buiten zwemmen

Publicatiedatum: 8 juni 2017

Iedereen kan zich weer prima vermaken in of rondom het water.

In recreatiegebied geestmerambacht zijn 8 verschillende strandjes waar u en uw kinderen heerlijk kunnen zwemmen. Het park van luna heeft één grote zwemlocatie aan het strand van luna.

Beide gebieden beschikken over speelvoorzieningen waar zand en water centraal staan, kinderen beleven er veel speelplezier. De strandjes zijn een goed alternatief voor de kust; dichtbij de stad in een groene omgeving.

Behalve de zandstrandjes liggen er ook grasvelden langs de zwemplekken, hierop kunt u heerlijk zonnen en spelen. Rondom het water is er voldoende mogelijkheid om te voetballen, te badmintonnen en nog veel meer. Geestmerambacht beschikt over gratis wifi bij zwembaai 1 en 2 aan de noordzijde. In beide gebieden zijn er horecagelegenheden voor een ijsje, drankje of een snack.

Onderhoud en controles

Recreatieschap geestmerambacht is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de zwemplekken in het park van luna en geestmerambacht en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals toiletten, ballenlijnen en speeltoestellen.

De provincie noord-holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken van 1 mei tot 1 oktober.

Aandacht voor darmbacteriën

Het zwemwater wordt tijdens het zwemseizoen regelmatig gecontroleerd op aanwezigheid van schadelijke blauwalg, parasieten en darmbacteriën. Darmbacteriën komen meestal niet van nature in het water voor. Ze komen in het water terecht via lozingen van rioolwater of mest. Zwemmers brengen ze ook zelf mee. Aan het voorkomen van verontreiniging met darmbacteriën kunt u zelf dan ook een bijdrage leveren. Gewoon door eerst even naar het toilet te gaan, voordat je die verfrissende duik neemt. Voor baby’s en peuters zijn er tegenwoordig hippe zwemluiers. Ook daarmee voorkomen we dat het water vervuilt.

Informatie

Als er een waarschuwing of zwemverbod nodig is vanwege een normoverschrijding, wordt dat op het desbetreffende strand met een bord bekend gemaakt. Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (088 1021300) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden tevens gemeld via twitter @zwemwaterrudnhn. Of raadpleeg de zwemwater app. 

Altijd voldoende zwemplekken

Een waarschuwing of zwemverbod heeft meestal betrekking op één van de zwemplekken in het gebied. Geestmerambacht kent verschillende zwemplekken dus er blijven meestal voldoende plekken over waar het water wel van goede kwaliteit is en er naar hartenlust kan worden gezwommen.