Routes bij dit startpunt:
15 - Camperduin - Minkema 

15 - Camperduin - Minkema

Vanaf dit startpunt kunt u via de paarse route (6 km) en blauwe route (9 km) wandelen langs de Hondsbossche Zeewering uit 1792. Deze zeewering was nodig omdat de duinen niet genoeg bescherming boden tegen de zee. Mannen uit de verre omgeving werden opgeroepen om een zanddijk achter de overgebleven smalle duinenrij op te werpen. Die dijk was de voorloper van de zeewering.

Achter de Hondsbossche Zeewering is klei gewonnen voor de Oude Schoorlse Zeedijk. Het natuurgebied De Putten herinnert hier nog aan. De Putten vormt een belangrijke pleisterplaats voor vogels tijdens de voor- en najaarstrek. Bijzonder is hier verder de zilte vegetatie die onder invloed staat van het kwelwater dat onder de dijk door komt.

De groene route (11,5 km) leidt ook langs sporen van de kleiwinning. Het perceel ‘Verdolven End' ten zuiden van de Oude Schoorlse Zeedijk ligt door de winning aanzienlijk lager dan de omgeving. Hier kun je de breedte van het Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer duidelijk ervaren. Voor het natuuurgebied de Abtskolk geldt een hondenverbod.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie:
Heereweg 407, 1871 GL Camperduin

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid:
Tegenover Heereweg 403 in Camperduin.

Dichtstbijzijnde station of bushalte:
Bushalte Camperduin, Hondsbosscheweg. Buslijnen 151 en 410.

Download(s):