Routes bij dit startpunt:33 - St. Adelbertusput 

33 - St. Adelbertusput

Zowel de Adelbertusakker als de abdij van Egmond worden gezien als onbetwiste toplocaties in de vroege cultuurhistorie van Noord-Holland. Beide markeren buitengewoon belangrijke perioden in de Noord-Hollandse en Nederlandse geschiedenis.

Hier op de Adelbertusakker werd in de Middeleeuwen een kerk gebouwd op het graf van Sint Adelbertus. Volgens de verhalen ontsprong bij het graf van Adelbertus een geneeskrachtige bron toen zijn lichaam naar de abdij werd overgebracht. Deze nog bestaande Adelbertusput wordt nog regelmatig door pelgrims bezocht. De Adelbertusakker is een provinciaal monument en ingericht als een historisch-religieus monument.

De rode route (9 km) en de groene route (5 km) lopen beide over de Abdijlaan, die een deel van de pelgrimsroute tussen de Abdij en de Adelbertusakker vormt.
De rode route voert deels door de duinen. De duingraslanden hebben hier een bijzondere plantengroei met fakkelgras, bremrapen en viooltjes. Het is verder opvallend dat er in dit deel van de duinen nog redelijk veel konijnen voorkomen.

De rode route volgt het Monnikenpad. Dit is een netwerk van wandelroutes die vele interessante plekken in en rond Egmond met elkaar verbindt. Deze plekken zijn interessant vanwege cultuurhistorie die overal voelbaar is, en vanwege het mooie landschap. Het pad voert over jaagpaden, langs oude vaarten en over oude dijken, ondermeer langs de Adelbertusakker, de Abdij van Egmond-Binnen, het oorspronkelijke haventje of de Stet van Egmond, en het historische centrum van Egmond-Binnen. Meer informatie over het Monnikenpad vindt u op Natuurwegwijzer voor Noord-Holland

Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn in het Noordhollands Duinreservaat toegestaan, maar moeten altijd aangelijnd zijn.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie:
Oude Schulpweg 10-18, 1935 EL Egmond Binnen. 

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid:
ingang Noordhollands Duinreservaat, Oude Schulpweg.

Dichtstbijzijnde station of bushalte:
Bushalte Egmond binnen, Randweg. Buslijnen 165.

 

Download(s):